Zomerse quiche lorraine

Er zijn een aantal gerechten waar je mij wakker voor kunt maken. Eén daarvan is een hartige taart! Zo lekker en eigenlijk ook best gemakkelijk te maken. Ideaal voor een zonnige dag zoals vandaag… even de keuken in om alles voor te bereiden – paar minuten de oven in – ondertussen je tas inpakken – ready to go for the park!

Het asperge seizoen is in volle gang. Ik kan deze groente elke dag wel eten! Ze zijn veelzijdig en smaakvol en daarnaast zitten ze boordevol vitamines en mineralen. Ik eet asperges graag op de traditionele manier met ham, ei en botersaus maar soms wilt een mens even wat anders.

Hartige taarten zijn uiterst geschikt om mee te variëren. Mijn favo quiche loraine + asperges = liefde! Daarom een gemakkelijk recept dat je kunt maken op een mooie zomerse of een druilerige dag. Het maakt niet uit. Een zomerse Quiche Loraine met asperges (warm of koud) kan altijd!

 

Recept voor een Zomerse Quiche Loraine:

Bereidingstijd 15 minuten en ca. 35 minuten baktijd

Ingrediënten (4-6 personen):

  • 2 bosuitjeszomerse quiche loraine
  • 400 gram geschilde witte asperges (ca. 8 stuks)
  • 100 gram gerookte spekreepjes
  • 75 gram geraspte extra belegen 30+ kaas
  • 6 plakjes ontdooide hartige taart deeg (Koopmans)
  • 3 eieren
  • 250 ml Alpro Soya Cuisine (kan ook met kookroom)
  • Paneermeel
  • Snufje zout

Extra benodigd:

  • Ø 24 cm springvorm
  • Mengkom
  • Pan of wok
  • Koekenpan
  • Snijplank + mes
  • Keukenpapier

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

  1. Bekleed een springvorm met een doorsnede van circa 24 cm met bakpapier. Bekleed deze vervolgens met hartige taartdeeg en bestrooi de bodem met paneermeel.
  2. Vul een pan of wok (je moet iets als je ruimte gebrek hebt in de keuken) met water en breng het met een snufje zout aan de kook. Let op: Er moeten hele asperges in passen! Zet het vuur op middelmatig en voeg de asperges toe. Laat het 8-10 minuten koken. De asperges zijn klaar als de asperges een beetje gaan meeveren of als je erin gemakkelijk in kunt prikken (nagaren van de asperges hoeft in dit recept niet, omdat ze nog in de oven gaan.). Leg de asperges vervolgens even apart.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekjes ca. 5 minuten. Schep de spekjes regelmatig om en haal ze eruit wanneer ze bruin en krokant beginnen te worden. Schep de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
  4. Snij de bosui in dunne plakjes/ ringetjes. Snij ¼ (het kontje) van de gekookte asperges af en leg de hele asperges weer even apart. Snij de kontjes in stukjes van ca. 1 cm.
  5. Meng de eieren en soya quisine tot een beslag. Voeg hier de geraspte kaas bij. Als laatste stap voeg je de gebakken spekjes, bosui en stukjes asperges toe. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Schenk het beslag in de springvorm. Leg de hele asperges in een cirkel op het beslag en bak de quiche in ca. 35 minuten goudbruin.

 

Geniet ervan!

 

Tip: Geraspte kaas heb ik standaard in mijn vriezer liggen en maak ik van de uiteindes van mijn blokken kaas die ik anders toch zou weggooien. Een voordeel is dat ik zelf de grofheid van de rasp kan bepalen en daarnaast is het een stuk goedkoper dan de pakjes uit de supermarkt.

Variatie tip: Groene asperges zijn wat sterker van smaak en geven de taart wat extra kleur. Let wel op dat je deze maximaal 4 minuten kookt (afhankelijk van de dikte).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *