Verfrissende rabarber-aardbeien crumble

Tot voorkort had ik nog nooit rabarber gegeten. Zonde, want deze groente is eigenlijk best lekker! De rabarber is een groente die zich uitstekend leent voor toetjes, gebak of een overheerlijke crumble!

Dit recept is ontstaan door mijn eigen ‘gevoel’ te volgen. Zonder een recept bij de hand, gewoon experimenteren en op gevoel aan de slag gaan! Dat vind ik ook het leukste van koken. Verschillende (voor mij onbekende) ingrediënten bij elkaar voegen en hopen dat het iets wordt. (Iets wat ik trouwens niet altijd heb gekund, maar door vaak genoeg te proberen en te doen is ontstaan). En soms valt het mee soms valt het tegen. Deze crumble viel mij heeeeeel erg mee! Hij is net even anders dan de traditionele crumble door de lichtzure smaak van de rabarber.

Het recept is glutenvrij en vrij van lactose en geraffineerde suikers. Met dit recept is het dessert een echt feestje. Maar het is stiekem ook erg lekker als tussendoortje voor op de zondagmiddag!

Recept voor rabarber-aardbeien crumble:

Bereidingstijd 15 minuten en 45 minuten baktijd

Ingrediënten (4 personen):IMG_20150628_151128

  • 6 stengels rabarber, in stukken van 5 cm
  • 6 gehalveerde aardbeien
  • 4 el water
  • 3 el kokosbloesemsuiker

Ingrediënten kruimeldeeg

  • 4 el harde kokosolie
  • 2 el kokosbloesemsuiker of 1 el ahornsiroop
  • 1 el kaneel
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout (Lieke is vrij)

Extra benodigd:

  • Ø 24 cm bakvorm
  • Mengkom

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

  1. Vet het bakblik in met een beetje kokosolie.
  2. Schik de rabarber in de bakvorm. Mooi strak tegen elkaar aan.
  3. Besprenkel de rabarber met water en doe de kokosbloesemsuiker erbij.
  4. Plaats de rabarber voor 15 minuten in de voorverwarmde oven en laat het vervolgens even afkoelen.
  5. Voeg de kokosolie, amandelmeel, havermout, kaneel en de kokosbloesemsuiker (of ahornsiroop) samen in de mengkom. Kneed met je handen het deeg tot kruimels.
  6. Leg de gehalveerde aardbeien tussen de rabarber stukjes en bedek het geheel met het kruimeldeeg.
  7. Zet het bakblik in de oven en bak in ca. 30 minuten totdat de crumble mooi lichtbruin en een beetje krokant is.

 IMG_20150628_143958 20150628_121504

Laat het geheel even afkoeken en enjoy!

 

Serveer tip: Twee eetlepels milde yoghurt van de boer (jammie!) of wat Turkse yoghurt voor een extra verfrissend geheel!

Variatie tip: Heb je geen amandelmeel en hoeft de crumble niet lactose of glutenvrij? Dan kan je ook gewone bloem en roomboter gebruiken. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de suiker. Alleen is het dan wat minder verantwoord ;).

  2 comments for “Verfrissende rabarber-aardbeien crumble

  1. richard langbroek
    22/07/2015 at 21:42

    Ik werk op een landgoedwinkel en ik zal graag meer recepten van jullie ontvangen

    • tastewithsam
      29/07/2015 at 17:41

      Hallo Richard,

      Wat leuk dat je komt kijken op mijn blog en meer recepten wilt zien!
      Ik ben druk bezig met het schrijven van nieuwe recepten. So stay tuned :).

      Groetjes, Samantha

Laat een reactie achter bij richard langbroek Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *