Stoofpeertjes

Stoofpeertjes kan je warm of koud eten en zijn lekker als bijgerecht bij een winterse maaltijd. Als toetje of tussendoor lekker snoepen kan natuurlijk ook!

stoofpeertjes in de pan

Mijn schoonmoeder maakt in de winter altijd stoofpeertjes. Ik ben er zo gek op! Iedereen at dit meestal bij het avondeten als bijgerecht, maar ik deed het in een apart schaaltje en at het dan als toetje. Gewoon blanco, alleen peertjes. En als ik geluk had kreeg ik nog een bakje mee naar huis. Yum!

Nu ben ik zelf in de keuken gedoken en heb ik geëxperimenteerd met riet- en kokosbloesemsuiker, vanillemerg en poeder, peertjes van landgoed Olmenhorst en uit de supermarkt. Ik ben benieuwd welke variant jij het lekkerst vindt.

 

Recept voor stoofpeertjes

Bereidingstijd 15 minten en 60-90 minuten kooktijd

Ingrediënten stoofpeertjes met rode wijn

Ingrediënten (6 personen):

  • 1 kilo Gieser Wilderman stoofpeertjes
  • 250 ml rode wijn (of rode bessensap)
  • 200 ml water
  • 75 gram rietsuiker (of kokosbloesemsuiker)
  • 1 vanillestokje, uitgeschraapt (of 1 tl vanillepoeder)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 1 sinaasappel

Extra benodigd:

  • Grote pan
  • Aardappelschilmesje of dunschiller
  • Fijne rasp (ik gebruik hiervoor mijn Micorplane handrasp)
  • Zeef

Bereiding:

  1. Rasp de sinaasappel tot de witte schil tevoorschijn komt. Dit is namelijk bitter.
    Tip: snijd de sinaasappel in partjes en doe het door je salade heen of eet het als tussendoortje.
  2. Doe de rode wijn, het water, de kruiden, het kaneelstokje, de vanille en het sinaasappelrasp samen in een pan en breng het aan de kook.
  3. Schil in de tussentijd de stoofpeertjes. Laat de peertjes heel met het steeltje er nog aan. Dit doet het altijd goed wanneer je het bij een hoofdgerecht als bijgerecht serveert.  Let op: Wanneer je ze klein of doormidden snijd verwijderd dan het klokhuis en houd er rekening mee dat de kooktijd dan wat korter is.
    stoofpeertjes heel laten
  4. Wanneer de wijn kookt voeg dan de peertjes toe en laat het nog 60 – 90 minuten doorsudderen. Kijk tussendoor of de stoofpeertjes onder het vocht staan. Voeg anders nog wat extra water toe of draai ze af en toe handmatig.
    stoofpeertjes in de pan
  5. Als de stoofpeertjes gaar zijn haal dan de kruiden eruit, dit kan gemakkelijk met een vergiet (haal dan wel even de stoofpeertjes uit de pan).
  6. Laat vervolgens de stoofpeertjes in hun sap afkoelen.

 

Bon apetit!
Dessert tip: De kokosbloesemsuiker geeft de stoofpeertjes een beetje karamelachtige smaak.  Serveer  de stoofpeertjes in partjes en serveer daarbij  de overgebleven sinaasappel partjes en wat Griekse yoghurt. Simpel, maar erg lekker!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *