Havermoutpap met mango en blauwe bessen

Ik kan de dag niet beginnen zonder een goed ontbijt. Mijn favoriet voor doordeweekse dagen is havermoutpap met vers fruit en verschillende soorten noten en zaden. Havermoutpap is lekker, makkelijk en voedzaam en geeft  je voldoende energie om je (werk)dag goed te beginnen.

Een goed begin van de dag, is het halve werk. Hoe vroeg het ook is, ik ontbijt altijd.  Doordeweeks sta ik om kwart voor 6 op (veel te vroeg) om vervolgens om half 7 richting de trein naar mijn werk in Harderwijk te gaan. Ik start mijn werkdag het liefst met warme havermoutpap. Om tijd te besparen maak ik mijn havermoutpap klaar voordat ik ga douchen. Ik zet de pan op laag vuur en tegen de tijd dat ik uit de douche ben, is de havermoutpap klaar! (Scheelt toch weer hele waardevolle 10 minuten).

Havermoutpap is bij uitstek geschikt om lekker te variëren met fruit, noten en zaden. Elke dag doe ik weer wat anders door de pap heen. Zo varieer ik met het type melk (amandelmelk, ongezoete sojamelk, halfvolle melk) maar ook met het soort fruit en verschillende noten en zaden voor wat extra vezels. Dit recept is met zaden, blauwe bessen, mango en kokos. Maar havermout is ook erg lekker met banaan of warme stukjes appel met rozijnen. Een soort appeltaartje alleen dan zonder suiker en boter. Mjam!

 

Recept voor havermoutpap:

Bereidingstijd 5 minuten en ca. 10 minuten kooktijd

Ingrediënten (2 personen):

  • 550 ml ongezoete sojamelk of (half)volle melkHavermout met mango, blauwebes, kokos, lijnzaad en chiazaad
  • 12 el havermout
  • 1 el chiazaad
  • 1 el lijnzaad
  • 2 tl kaneel

Voor de garnering:

  • 2 el kokosrasp
  • 1 hand blauwe bessen
  • Halve mango in stukjes

Extra benodigd:

  • steelpan
  • pollepel

Bereiding:

  1. Schep 12 eetlepels havermout in een steelpannetje. Voeg bij de havermout het chiazaad, lijnzaad en melk. Breng het geheel aan de kook.
    Tip: gebruik je geen chiazaad? Dan heb je genoeg aan 500 ml melk. Chiazaad neemt veel vocht op waardoor de pap steviger wordt. Om dat te voorkomen gebruik ik altijd extra melk.
  1. Voeg de kaneel toe en laat de pap ongeveer 10 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen totdat je een mooie pap hebt.
  2. Garneer het met het met de mango, blauwe bessen en kokosrasp.

 

Eet smakelijk en maak er een mooie dag van!

 

Tip: Ben je een startende havermoutpap eter en ben je meer een zoetekauw? Prak dan een halve rijpe banaan tot een moesje en voeg dit aan het havermout toe bij stap 1. De havermoutpap wordt hierdoor wat zoeter en romiger.

Wil je het recept glutenvrij? Gebruik dan havervlokken van Lieke is Vrij.

 

Variatie tips:

Havermoutpap met mango, kokos, chiazaad en lijnzaad

Havermoutpap van halfvolle melk met mango, kokos en chiazaad

Havermoutpap met blauwebessen, kokos en maple syrup

Havermoutpap van ongez. sojamelk, blauwebes, kokos en ahornsiroop

Havermoutpap met aardbeien, amandelen en lijnzaad

Havermoutpap van amandelmelk met aardbei, amandel en kokos

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *