Gezonde appel-dadelkoek

Het is dan eindelijk zover. Mijn eerste echte blog! Om dat te vieren een recept van een gezonde appel-dadelkoek. Met deze koek kan je zonder enig schuldgevoel genieten van een lekker tussendoortje! 

Het recept is glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Dat ik dit recept glutenvrij heb gemaakt heeft te maken met mijn moeder. Zij heeft een glutenintolerantie en verdraagt geen tarwe. Met dit recept ben ik in staat om iets lekkers voor mijn moeder te maken maar ook voor de rest van de visite. Iedereen in mijn familie en vriendenkring is er gek op! En ik kan je verzekeren…. No crumbs left!

Recept voor een gezonde appel-dadelkoek:

Bereidingstijd 15 minuten en 30 minuten baktijd

Ingrediënten:

  • 80 gram amandelmeelIMG_20150226_140235
  • 60 gram quinoameel
  • 150 gram havermout
  • 90 ml zonnebloemolie of kokosolie
  • 75 gram walnoten, fijn gehakt
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder (van dr. Oetker is glutenvrij)
  • 2 middelgrote eieren
  • 75 gram honing (ca. 5 eetlepels)
  • 1 appel, geschild en geraspt
  • 250 gram verse of gedroogde dadels
  • 80 ml water

Extra benodigd:

  • Ø 24 cm bakvorm
  • Grove rasp
  • Keukenmachine of hakmolen
  • Steelpan
  • Garde

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

  1. Bekleed een lage bakblik met een doorsnede van circa 24 cm met bakpapier. Dit kan een brownievorm zijn of een lage taartvorm.
  2. Ontpit de dadels en doe ze vervolgens in de mengkom van je hakmolen of keukenmachine. Hak ze fijn totdat het een puree wordt. (Heb je geen hakmolen of keukenmachine? Je kunt de dadels ook fijnhakken met een mes. Dit levert verder geen problemen op voor het recept, je moes wordt alleen wat dikker.
  3. Verwarm de geraspte appel, dadels en 80 ml water op laag vuur totdat het een moes wordt. Neem het van het vuur af en voeg de kaneel toe.
  4. Verwarm een andere pan met de olie en honing en roer dit door elkaar tot het een egaal geheel wordt.
  5. Kluts de eieren in een schaaltje en voeg dit samen met de havermout, walnoot, amandelmeel, quinoameel en het bakpoeder bij het olie honingmengsel. Meng het geheel tot een deeg.
  6. Verdeel 2/3 van het deeg over de bakvorm. Strijk het deeg uit met de bolle kant van een lepel. (Duw dit goed aan zodat het deeg na het bakken niet uit elkaar valt).
  7. Verdeel de appel-dadelmoes over het deeg. Verkluimel het overgebleven deeg met je vingers in een mengkom totdat je een crumble krijgt. Verdeel de crumble over de moes.
  8. Zet het bakblik in de oven en bak in ca. 30 minuten totdat de crumble mooi lichtbruin en een beetje krokant is.

 

Laat het geheel even afkoeken en bon apetit!

IMG_20150531_165954

 

Variatie tip: Voeg bij stap 6 twee eetlepels ongezoete kokosrasp toe voor een wat zomerse variant.

 

 

Post navigation

  1 comment for “Gezonde appel-dadelkoek

  1. Rens
    19/05/2015 at 12:36

    Heerlijke koek!! Kan het iedereen aanraden om het eens te proberen. Je blijft er van eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *